Postawą dobrego żywienia jest właściwa ilość i jakość pokarmu, nie może być on: spleśniały, zjełczały, sfermentowany, zanieczyszczony odchodami zwierząt, robakami lub nasionami trujących ziół. Nie mogą to być też odpadki z naszego obiadu.
Chomik jest zwierzęciem wszystkożernym. Powinien dostawać przede wszystkim pokarm roślinny z niewielkim dodatkiem produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawowym daniem chomika są ziarna. Najbardziej smakują mu ziarna pszenicy, żyta, owsa i prosa. Gotowe mieszanki ziaren sprzedawane w sklepach zoologicznych mają skład dobrany do potrzeb chomika i są godne polecenia, tym bardziej, że wzbogacone bywają w potrzebne witaminy, przede wszystkim w witaminę D i E. Zwracamy jednak zawsze uwagę na datę produkcji mieszanki, a jeżeli daty nie ma na opakowaniu, lepiej go nie kupować.
Chomiki zbierają pożywienie najpierw w torebki, znajdujące się po obu stronach pyszczka, a potem w spiżarni, którą zakładają w pobliżu legowiska. Spiżarnie trzeba codziennie kontrolować i usuwać zepsute lub spleśniałe zapasy. Nie opróżniać całej spiżarni na raz, żeby nie wzbudzić w chomiku uczucia zagrożenia. Chomik musi mieć twarde pokarmy do gryzienia, żeby sobie ścierać zęby, które nieustannie rosną. W sklepach zoologicznych można dostać specjalne kolby, nadziane ziarnami, które świetnie nadają się do tego celu. Poza ziarnem chomikowi niezbędne są warzywa i owoce w stanie surowym. Bezpośrednio po zakupie nie przestawiaj chomikowi zbyt raptownie pokarmu. Chomiki w sklepach żywione są tylko mieszanką ziaren i w pierwszym tygodniu po zakupie należy je dalej tak żywić.
chomika nie należy żywić:
sałatą, gdyż zawiera ona obecnie taką ilość minerałów i pestycydów, że może się okazać szkodliwa dla chomika,
surowymi ziemniakami, cebulą, kapustą, fasolą, owocami cytrusowymi i kiwi
oraz wszelkimi resztkami ze stołu czy słodyczami,
Codziennie należy dostarczyć świeżej (najlepiej przegotowanej i ochłodzonej lub mineralnej niegazowanej) wody do picia.
Pożywienie chomika powinno być urozmaicone i świeże. Warzywa i owoce należy umyć przed podaniem ich chomikowi i osuszyć. Podawać małe porcje, o temperaturze pokojowej.
środa, 13 stycznia 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz